zondag 19 februari 2017

Mijn eerste weken na de Gastric-bypass operatie...

In mijn vorige blog hebben jullie kunnen lezen hoe de operatie gegaan is en hoe ik de eerste 3 dagen na de operatie door gekomen ben.
Vanaf dag 4 begon ik me echt heel erg goed te voelen, veel meer energie, vrijwel geen last meer van mijn buik, ook van de littekens weinig last, de pleisters eraf en er waren mooie kleine sneetjes te zien. Helaas was ik op dag 5 of 6 iets te overmoedig, als je je zo goed voelt loop je snel in de valkuil om al weer heel veel zelf te doen. Zo wilde ik even vazen uit de schuur pakken voor de mooie bloemen die ik had gekregen, daarvoor moest ik 'even' 2 fietsen opzij zetten(terwijl je de eerste weken niet mag tillen) dat opzij zetten ging best goed, ook de vazen uit de kast pakken ging goed...tot ik eenmaal weer binnen was...opeens vreselijke steken in m'n buik, ik kon niet meer rechtop staan en zelfs diep ademhalen deed pijn, natuurlijk enigszins angstig ben ik gaan liggen met een paracetamol, toen zakte het gelukkig weer af, die avond even heel rustig aan gedaan, de volgende dag kwam de pijn nog een keer terug toen ik blijkbaar ook iets te druk was. Met de operatie zijn ze door de buikspieren gegaan, die spiervezels hebben ongeveer 4 weken nodig om te herstellen, het was van mij niet handig om die buikspieren zo aan te spannen tijdens het tillen van de fietsen, daarmee maak je de vezels als het ware weer een beetje kapot, een paar dagen rustig aan gedaan en daarna heb ik die klachten niet meer terug gehad gelukkig!

T/m dag 6 heb ik dik vloeibaar gegeten en gedronken, nog steeds weinig trek in soep etc maar ik kon wel aardig het schema volgen, om de 2 uur iets eten en tussendoor drinken. De hele dag wekkers zetten was wel een must....
Op dag 7 het moment waar ik erg naar uit keek....een cracker eten en weer over op vast voedsel. Die ochtend eerst thee gedronken en gewacht tot iedereen de deur uit was, de cracker gesmeerd met wat boter en heerlijke oude 30+ kaas erop...en toen de eerste hapjes, super spannend maar wat was het lekker!! Met heel veel aandacht elk hapje goed kauwen(geloof me alles gaat heel anders smaken als je er lang op kauwt) en na het doorslikken zat ik letterlijk te wachten hoe het zakte en of dat goed ging, gelukkig viel het prima en gaf het geen problemen! Weer een stap dichterbij 'normaal' eten, de eerste cracker kreeg ik niet helemaal op maar dat kwam ook omdat het in het begin nog erg moeilijk 'voelen' was of ik vol zat of verzadigd was, nog steeds is dat soms lastig om te voelen.

's avonds dus ook voor het eerst wat kip en groente gegeten, met een heel klein stukje aardappel. De eiwitten zijn nu erg belangrijk dus het advies is om eerst je vlees/kip te eten en daarna je groente, de aardappel is het minst belangrijk tijdens die 'maaltijd'. Een maaltijd mocht je het nog niet noemen, het past op een schoteltje en dat kreeg ik in het begin nog niet op. Wel genoot ik echt van het eten, heerlijk om weer andere smaken te kunnen proeven en proberen. Het avondeten valt nog steeds erg goed, heel soms gaat het mis en krijg ik pijn, vaak komt dat omdat ik 2 hapjes te snel achter elkaar neem, ik moet dus echt m'n (kinder)bestek neerleggen en elk hapje goed laten zakken, daardoor doe ik dus ook erg lang over mijn maaltijd en moet ik het tussendoor soms 3x opwarmen, zo zit ik wel gewoon gezellig aan tafel met het gezin mee te eten.
Een enkele keer viel iets niet zo goed, ik heb het een keer met kabeljauw en bietjes gehad, daar kreeg ik ook pijn van en moest ik op een gegeven moment van braken.

Ik ben nu 4 weken verder en voel me nog steeds super goed, ik heb tussendoor een paar mindere dagen gehad, ik was de hele dag misselijk en onbestendig, geen trek in eten en dingen die ik normaal heerlijk vind kreeg ik niet meer weg, zelfs de cracker met kaas waar ik zo van genoot smaakte me niet, kwark kwam mijn neus uit(te vaak gegeten de laatste tijd?) en mijn favoriete zelfgemaakte groentesoep kon me niet blij maken. Alleen van de geur werd ik al misselijk. Inmiddels is dat wel weer bijgetrokken maar er zijn nog steeds dingen die ik niet lekker vind terwijl ik daar eerder zo van genoot. Van te voren is wel verteld dat je smaak kan veranderen, nou dat blijkt dus inderdaad.
Sinds deze week heb ik ook een gewone boterham geprobeerd te eten, tot nu toe at ik alleen crackers/beschuit of geroosterd brood omdat dat lekkerder uit elkaar valt en niet als een klont je maag/darm in komt. Een gewone boterham ging ook goed maar viel wel wat zwaar, ook ben ik nu 2x misselijk geworden na het eten van een boterham, ik moet nog even gaan ervaren of dat toeval is of echt door de boterham komt. 

Het lukt me goed om aan 6 eetmomenten te komen, wel zet ik nog steeds de hele dag wekkers, 30 min voor een eetmoment tot 30 min na het eten mag ik niet drinken, dan blijft er dus tussendoor maar een uurtje over om te drinken, vocht is erg belangrijk en ook moeten we ongeveer 600 ml zuivel binnenkrijgen, de wekker zetten is echt noodzakelijk voor mij want een dag vliegt voorbij. Mijn avondeten smaakt mij op het moment echt het lekkerst, de rest van de dag eet ik omdat het 'moet', appel en banaan smaakt me ook lekker, blauwe bessen gaan ook goed maar een kiwi is al een paar keer niet zo goed gevallen, het is allemaal een kwestie van uitproberen dus. 's Avonds eet ik nu ongeveer 100 gr groente, 80 gram kip/tartaar/kalkoen en een half aardappeltje. Ook heb ik een keer een verse pastasaus met veel groente gemaakt en dat gegeten met courgette spaghetti, nasi met bloemkoolrijst was ook een fijne afwisseling. Verder durf ik nog niet heel spannende dingen te eten, iets zoets of vets durf ik nog niet aan, toch bang voor een dumping. Gisteren voor het eerst wat kip met groente en een paar theelepels rijst van de toko geprobeerd, ook dat is goed bevallen.

Inmiddels ook begonnen met 'sporten', ik probeer 2/3 keer per week ruim een uur te lopen in het bos(flink doorwandelen) en ik volg het krachtplan dat we vanuit de kliniek mee gekregen hebben, dat zijn oefeningen die ik thuis kan doen, langzaam ga ik dat uitbreiden met extra oefeningen en bezoekjes aan de sportschool.

Na 2,5 week ben ik weer aan het werk gegaan, de eerste week wat aangepaste uren en inmiddels gaan mijn gewone uren weer prima. Wel een beetje gedoe met de wekkers en het schema omdat je soms gewoonweg niet kan eten als de wekker gaat omdat ik bijvoorbeeld met een klant bezig ben. Ook in de avond is het even anders plannen omdat de avondmaaltijd anders erg laat wordt en dan word ik wel duizelig en trillerig op een gegeven moment. Maar ook hierin zal ik mijn weg wel vinden en zal mijn lichaam eraan gaan wennen.
Met de vermoeidheid valt het erg mee, waarschijnlijk komt dat ook omdat het afvallen nog niet enorm hard gaat. De weegschaal staat al ruim 2 weken stil, beetje frustrerend maar ik merk wel dat mijn lichaam verandert, ook het vetpercentage verandert dus dat is prima. Het schijnt heel normaal te zijn dat je lichaam in een soort stress stand gaat na de zware operatie en de veranderde levensstijl, je lichaam schijnt een automatisme te hebben om altijd terug te willen naar het zwaarste gewicht en houdt nu alles even vast voor 'slechte tijden'... Een normaal gegeven voor mensen met een Gastric-bypass operatie dus ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Er is bij mij nu ongeveer 10 kilo af en pas weer kledingstukken die al een tijdje trouw in de kast hingen te wachten.

Al met al ben ik tot nu toe erg blij en tevreden, volgende keer zal ik een foto bij mijn blog plaatsen met een foto uit dec en een foto na een aantal weken.

Bedankt voor het lezen weer, heb je specifieke vragen mag je die uiteraard hieronder plaatsen maar als dat lastig gaat kan je mij ook altijd vinden op Facebook: Marie-Jose Keur- van Roosmalen of op instagram: Mjosekeur

Liefs M-J!


1 opmerking: