zaterdag 19 november 2016

Gastric-Bypass deel 3

Ik ben alweer een paar weken verder sinds mijn laatste blog... En in die tijd is er best weer veel gebeurd.
Nog dagelijks krijg ik reacties en vragen op mijn blog en ook de uitzending van Tijd voor Max is blijkbaar erg goed bekeken, ook daar krijg ik nog regelmatig reacties op. Vrijwel allemaal positieve reacties en een enkele keer een vraag over of ik het echt wel nodig vind om de Gastric Bypass te laten doen omdat ik er toch 'prachtig uitzie'....daar wil ik graag even op inhaken.
Natuurlijk zie ik dat als een mooi en lief compliment maar ik wil hier meteen mee duidelijk maken dat ik niet heb gekozen voor de Gastric Bypass om mijn uiterlijk te veranderen. In dat opzicht ben ik namelijk best tevreden en heb ik mijn overgewicht nooit een reden gevonden om onzeker over mijn uiterlijk te zijn...op de gebruikelijke onzekerheden na dan want die hebben we allemaal wel denk ik toch? Mensen die super slank zijn hebben meestal ook wel iets aan hun uiterlijk waar ze minder over te spreken zijn merk ik...
Wel moet ik toegeven dat ook ik er natuurlijk wel naar uitkijk om gewoon te kunnen shoppen in alle winkels die ik leuk vind straks, dat is een heerlijke bijkomstigheid(alvast maar gaan sparen...)
Mijn reden om de operatie te doen heb ik in mijn eerste blog al geschreven, ik wil weer fit worden, lichamelijk sterk en weer volop kunnen sporten, de operatie is daar een hulpmiddel bij. De operatie geeft mij de kans om een groot gedeelte van mijn overgewicht kwijt te raken maar ik zal dat nog steeds helemaal zelf moeten doen. Het grote misverstand dat heerst over de operatie is dat men denkt dat dit de makkelijkste weg is....dat misverstand wil ik graag wegnemen.
Zoals ik al schreef is de operatie slechts een hulpmiddel(vooral in het eerste jaar) de operatie kan 20% voor je doen en de andere 80% doe je echt zelf. Het eerste half jaar is die verhouding iets anders, het eerste half jaar is dan ook ontzettend belangrijk en kan je het meeste profijt uit de operatie halen door je strikt aan de voedingsadviezen te houden en goed aan je lichaam te werken door bewegen/sporten.
De operatie zorgt ervoor dat je je levenswijze levenslang om zal moeten gooien en aan moet passen, doe je dat niet dan is de kans groot dat je gewoon weer aankomt en uiteindelijk weer terug bij af zal zijn.

Het voortraject richting de operatie:
Ik heb er voor gekozen om het traject in Beverwijk te volgen, het voor en na traject bestaat uit bijeenkomsten met een vaste groep mensen. In ons geval 9 dames en 1 heer.
Voor de operatie komen we 6 weken elke woensdagochtend bij elkaar, dit zijn verplichte bijeenkomsten. In de weken erna wordt iedereen uit onze groep geopereerd, dat zal allemaal in Januari gebeuren. Ook na de operatie zijn alle groepsbijeenkomsten al bekend. Uiteraard zijn er ook persoonlijke sessies en is er altijd mogelijkheid om met 1 van de professionals een persoonlijke afspraak te plannen. Elke week bestaat de ochtend uit 3 verschillende delen, 1 deel met de bewegingsdeskundige, 1 deel met de psycholoog en 1 deel met de dietiste.
Wij hebben nu 2 groepsbijeenkomsten gehad. De 1ste ochtend bestond vooral uit kennismaken met elkaar en ons team van professionals. Bijzonder om de verhalen van iedereen te horen, zo heeft iedereen andere redenen en andere doelen.
Tijdens de 2de ochtend zijn we al iets dieper ingegaan op bepaalde zaken. Bij de psycholoog hebben we alle oorzaken voor overgewicht benoemd en ook besproken welke oorzaken voor een ieder van ons van toepassing zijn. Daar kwamen persoonlijke verhalen naar boven die zal ik hier op mijn blog niet delen. Best wel confronterend, meestal weten we niet welk heftig verhaal er achter een persoon zit, weer een bevestiging dat je nooit zomaar moet oordelen.
De sessie met de dietiste was erg interessant, daar hebben we het alvast een beetje gehad over ons eet/drinkpatroon na de operatie. Daar gaan we nog heel uitgebreid over verder natuurlijk maar een aantal dingen zet ik hier alvast op een rijtje:
* Na de operatie moet ik veel eiwitten eten: het lichaam maakt zelf geen eiwitten aan dus moet je ze eten, geen eiwitten betekent: spierafname... en dat willen we natuurlijk juist niet, erg belangrijk dus.
* Kleine porties eten: de maag is na de operatie nog maar zo klein als een kiwi, wel moet ik zorgen dat ik alle voedingsstoffen binnen krijg die ik nodig heb om te functioneren en genoeg energie te hebben, erg belangrijk dus om 6 eetmomenten te hebben en daar dus de juiste keuzes in te maken zodat ik alles binnen krijg elke dag.
* Nooit tegelijk eten en drinken: 30 min voor en 30 min na het eten mag ik niet drinken, het kleine beetje eten spoelt dan te snel door de maag waardoor je weer sneller trek krijgt. Daar is een mooi filmpje over op YouTube: WLS no drinking with meals. Dit geldt eigenlijk niet alleen voor mensen met een BP maar is voor iedereen van toepassing. Aangezien ik gewend ben wel altijd iets te drinken bij het eten ga ik dit alvast toepassen en afleren...
* Na de operatie geen koolzuur meer drinken: Koolzuur geeft een vol gevoel en je lichaam verwacht eten, maakt insuline aan. Als je een vol gevoel hebt ga je niet eten, dat is voor mij na de operatie dus niet handig want ik moet echt 6x per dag kleine beetjes eten.
* Geen alcohol meer: eenmaal geopereerd heb ik geen maagklep meer in de kleine maag. Alcohol is een gifstof voor het lichaam dus zal het eerst de alcohol 'opruimen', daardoor komt het heel snel in je bloed, dat zorgt ervoor dat je snel dronken bent, je voelt dat niet meer aankomen. Daarbij blijkt dat er een groter risico bestaat bij mensen die een GB hebben ondergaan om verslaafd te raken aan alcohol. Gelukkig drink ik vrijwel niet dus voor mij geen probleem om de alcohol te laten staan.(er zijn mensen die na hun operatie wel prima een wijntje kunnen drinken afentoe)
* 20 min over een maaltijd doen: straks eet ik nog maar kleine beetjes, de vertering zal al in de mond plaats moeten vinden, heel erg goed  en veel kauwen zodat het eten al heel fijn in de maag terecht komt waardoor dat beter valt. Kauw je niet goed of eet je te snel dan kan je een dumping krijgen, een heftig fenomeen voor mensen met een Gastric Bypass, ik zal hier volgende keer meer over uitleggen.
Dit zijn nog maar een paar zaken die besproken werden afgelopen woensdag, er zal nog veel informatie volgen en dat alles helpt om goed voorbereid te zijn op de tijd die komen gaat.
Persoonlijk merk ik dat ik al erg aan het toe werken ben naar de operatie, ik lees veel en vooral in mijn hoofd ben ik er erg mee bezig, het voelt ook echt alsof ik een nieuwe kans krijg waar ik dan ook erg naar uitkijk.... letterlijk: Marie-Jose 2.0.
Bedankt voor het lezen, hopelijk was het interessant genoeg om volgende keer weer mee te lezen!
Heb je vragen? Voor sommigen is het wat lastig om hieronder te reageren ivm. Google+ daarom mag je me ook altijd op Facebook even opzoeken: Marie-Jose Keur -van Roosmalen.
Groetjes!!








3 opmerkingen:

  1. Hoi Marie-José, leuke blog weer! En inderdaad, veel mensen denken dat je dan niets meer hoeft te doen. Goed omschreven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je wat verder bent en jaar of wat ga de GB zul je zien dat het allemaal wat overtrokken is en dat een heleboel prima kan. En dumps, die krijg je toch wat je ook probeert.

    Dus dit zijn je laatste weken voor 2.0. Ik zou zeggen, hang de beest uit met de feestdagen. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben erg blij om een ​​ieder te vertellen aan mijn getuigenis te horen. Ben een verpleegster, dit is een verhaal van mijn liefde life.I zijn getrouwd voor 4 jaar en het vijfde jaar van mijn huwelijk, een andere vrouw neem mijn geliefde weg van mij en mijn man liet mij en de kinderen en we hebben geleden voor 4months totdat ik ontmoette een post waar deze man Dr LUKAS LELE hebben geholpen iemand en ik besloot om hem eens te proberen om me te helpen mijn geliefde terug te brengen naar huis en geloof me ik gewoon mijn foto te sturen naar hem toe en die van mijn man en na 48 uur als hij hebben me verteld, ik zag een auto reed in het huis en zie, het was mijn man en hij heeft mij en de kinderen komen en dat is de reden waarom ik ben blij dat ieder van u in vergelijkbaar met een ontmoeting met deze man te maken en uw minnaar terug naar je self.You kunt hem met dit e-mailadres {DRLELESPELLTEMPLE@OUTLOOK.COM, WhatsApp nummer +2348151729226 of via de website: http://drlelespelltemple.bravesites.com} Dank u Dr LUKA LELE contact: DRLELESPELLTEMPLE@OUTLOOK.COM, WhatsApp nummer +2348151729226 of via de website: http://drlelespelltemple.bravesites.com

    BeantwoordenVerwijderen